Дякуючи прийняттю Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», ми маємо змогу аналізувати фінансову та господарську діяльність політичних партій вже два роки поспіль. Здійснюваний Центром «Ейдос» у 2017 році аналіз фінансових звітів політичних партій за 2016 рік став підґрунтям для формування і передачі останнім пропозицій щодо усунення виявлених порушень та приведення їх діяльності у відповідність до вимог Закону. Наразі під прицілом 2017 рік. Аналітики продовжують вивчати фінансові звіти та діяльність політичних партій, досліджувати феномен українського політикуму та інформувати суспільство про поступ в частині реформи партійних фінансів.

2017 рік для Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» ознаменувався не тільки підготовкою до переходу на проголошений у 2018 «Новий курс», а і подачею до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) підсумкового річного звіту про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру – документу, що відповідно до Закону про запобігання політичній корупції разом із щоквартальними звітами виносить на загал секрети партійного фінансування. Це вже другий річний звіт партії, тому аналіз його даних і порівняння його із аналітикою за 2016 рік наочно покаже тенденції і зміни, які відбулися у партійному житті «Батьківщини» за 2016-2017 роки.

Аналіз звітності за 2016 рік виявив низку порушень і упущень ВО «Батьківщина», на основі яких Центром «Ейдос» були розроблені рекомендації, направлені не тільки на їх усунення, а й на сприяння більшій прозорості і демократизму партійного життя. Ключовими стали рекомендації щодо:

– забезпечення належного доступу громадськості до інформації (в тому числі через офіційний сайт партії);

– налагодження взаємодії між партією і громадянами;

– забезпечення належного функціонування партійних осередків, секретаріату тощо.

Відштовхуючись саме від цих рекомендацій ми спробуємо оцінити, як функціонувала партія протягом 2017 року і чи провела вона так звану «роботу над помилками».

Почнемо із того, що 2017 рік зберіг позитивну тенденцію щодо своєчасного подання звітів партією на перевірку до НАЗК. Крім того, були усунуті технічні описки, які супроводжували партійну звітність увесь 2016 рік.

Надалі проведений аналіз викладемо у формі окремих блоків.

 

Загальна інформація – «ДНК» партії

«Батьківщина» одна із партій з найбільш розгалуженою мережею партійних осередків. Всього їх 624, але 386 із них досі не мають відкритого рахунку у банку, що з одного боку є позитивною тенденцією, адже у 2016 році їх не мало 499 осередків. Проте, це досі пряме порушенням ст. 14 Закону «Про політичні партії в Україні», яке так і не було відображене у Висновках про результати аналізу Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, підготовлених НАЗК за результатами аналізу щоквартальних звітів за 2017 рік.

74 особи працюють у Секретаріаті партії. Для порівняння у попередньому році у Секретаріаті працювало 64 особи.

Банками партії продовжують бути:

– ПАТ АБ «Укргазбанк»;

– ПАТ «Фідобанк»;

– ПАТ «МЕГАБАНК

Рахунок у «МЕГАБАНКУ» ще з середини 2016 продовжує бути основним і саме із нього здійснюються партійні платежі і на нього надходять бюджетні кошти. Власником «МЕГАБАНКУ» є генеральний директор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін.

 

Майно партії або золотий фонд

Що стосується майна партії, то БЮТ надалі посідає одну із лідируючих позицій за кількістю автівок у партійному автопарку: у січні 2017 року партією було придбано дві нові Skoda Octavia A7 на загальну суму 855 400 грн. Станом на кінець звітного періоду у власності ВО перебувало 27 автомобілів, ще один – Mercedes-Benz S600 – партія продовжує орендувати у ТОВ «Інтернаціональні Індустріальні Проекти», засновниками якої є Карнюшин Ю.О. та БРІТІКО ПРОДУКТ С.Р.О., за юридичною адресою якого зареєстровано ТОВ «ГЕОФОРС», засновниками якого є донька та чоловік Ю.Тимошенко.

У власності «Батьківщини» продовжує перебувати лише одне приміщення, яке за розміром відповідає невеликій однокімнатній квартирі і знаходиться у м. Мукачеве Закарпатської обл., проте за останній рік, якщо вірити інформації, вказаній у звіті, воно дещо збільшилось у розмірі від 33.4 кв.м. (річний звіт за 2016) до 47 кв.м.

На праві користування, як і у 2016 році, перебуває 4 офісні приміщення у місті Києві. Всі вони знаходяться на вул. Турівській та належать ТОВ «МЦ Файнанс» і ТОВ «Екотехпром», засновником яких є Олександр Абдуллін заступник Голови партії.

Також партія користується тими ж гаражами та складськими приміщеннями загальною площею 261 кв. м., що належать ТОВ «СК «Антстрой» та ПАТ «Комплекс Либідський».

 

Доходи або звідки «прийшли» кошти?

Так, 2017 рік збільшив гаманець «Батьківщини» на 29 182 200 грн. (державне фінансування), ще 2 389 045 грн. було отримано партією у вигляді внесків від фізичних та юридичних осіб.

Із суми внесків 967 550 грн. довелось повернути, оскільки юридичні особи, що здійснили внесок, підпадали під обмеження визначені у ст. 15 Закону «Про політичні партії в Україні», а саме заборона на здійснення фінансування партії юридичною особою кінцевим бенефіціарними власником якої є іноземець. Кошти були повернуті п’ятьом товариствам із обмеженою відповідальністю, які об’єднує не лише їх бажання підтримувати українську політичну силу, а і спільні імена власників – Лі Іші (Китайська Народна Республіка), Шейх Анвар Хуссейн (Республіка Індія), Ерік Чарльз Далгрена, (Сполучені Штати Америки).

Лі Іші та Е.Ч. Далгрена вже не вперше намагаються допомогти «Батьківщині»: так у другому кварталі 2016 році від їхнього імені ТОВ «Рейтар» і ТОВ «ЕКСПАЛАЙТ-2004» було внесено 170 тис. на рахунок партії, 80 тис. всупереч вимогам закону так повернуті і не були.

Найбільш щедрими благодійниками у 2017 році стали:

– ТОВ «Марбург Рент» – 610тис.;

– ТОВ «Агроконтракт» – 445 тис.;

– ТОВ «Квік-Принт» – 398 тис.;

– ТОВ «ГК «Форкіада» – 149 950 грн.;

– ТОВ «Іліор» – 147 тис.

Дані товариства також об’єднує низка зв’язків або ланцюжок випадковостей: керівницею ТОВ «Агроконтракт» із 2014 року є Тараненко С.В. – засновниця ще одного спонсора партії –  ТОВ «Квік-Принт», яке за дивним збігом обставин зареєстроване на тій самій вулиці, що і ТОВ «ГК «Форкіада», що до 2013 року очолювала все таж відома нам Тараненко С.В.  – колишній помічник депутата від БЮТ Костянтина Бондарєва (6, 7 скликання). І це не єдиний колишній помічник К. Бондарєва, який вирішив довести «вірність» партії гаманцем. Так, ТОВ «Іліор», яке не пожаліло для Батьківщини майже 150 тисяч, очолює Капшук М.М. –  з 2014 року керівник ТОВ «Арабексале», що входить у зазначену вище «неймовірну п’ятірку» спонсорів юридичних осіб, яким кошти були повернуті.

Щодо внесків фізичних осіб, то вони були лише у січні 2017 року і збагатили партію на 630 295 грн. Тут «Батьківщина» також вирішила іти вже відомими із 2016 року шляхами і обмежилась внесками від мешканців м. Києва і Київської області.

 

Видатки або куди «пішли» гроші?

Всього за звітний період партією витрачено 30 510 606,31 грн.

ТОП-5 видатків, як і раніше, складають:

– оренда офісних приміщень і іншого нерухомого майна;

– оренда і утримання автопарку;

– пропаганда;

– видатки на Секретаріат;

– матеріальні витрати.

За рахунок власних коштів партії, а саме на 1 292 637.43 грн., були профінансовані витрати на соціальні виплати, такі як матеріальна допомога у зв’язку із вагітністю та пологами, оренда приміщення, банківське обслуговування, дизайн-проект, ремонт і покупка авто, оплата харчування та кави-брейку, оренда звукозаписуючого і світлового обладнання тощо. Найбільш вагомим джерелом витрат стала покупка у розстрочку автомобіля Skoda у ТОВ «Автоцентр Прага Авто на Кільцевій» на загальну суму 240 тис. грн. (це не єдині витрати на автопарк) та оплата оренди приміщення у підприємства федерації профспілок України «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» на суму 145 тис. грн.

Досить цікавими є статті витрат бюджетних коштів. Так, зокрема, 6 053 420.75 грн. від держави отримали вже згадані вище ТОВ «МЦ Файнанс» і ТОВ «Екотехпром» (засновник обох О. Абдуллін) за здачу в оренду партії власного нерухомого майна. За оренду гаражів і складських приміщень «Батьківщина» віддала 102 389 грн.

Утримання бютівського автопарку обійшлося нам з вами у 3 183 536.58 грн. Йдеться й про витрати на пальне та оливу, й про ремонт і обслуговування автівок. Оренда вищезгаданого мерседесу у юридичної особи наближеної до родини лідерки партії обійшлась бюджету у 920 181.72 грн. Трошки більше пів мільйону заробила на ремонті автомобілів ФОП Шинкарьова Л.Л.

3 675 056.92 грн. було витрачено партією на утримання Секретаріату із них 253 858.22 грн. були виплачені в якості премії, решта – заробітна плата, що в середньому складає 3 852.71 грн. видатків у місяць на одного працівника (без врахування премії). Нагадуємо, що середня зарплата в Україні, за даними
держкомстату в кінці 2017-го року становила – 8777 грн.

1 239 909 грн. було витрачено у 2017 році ВО «Батьківщина» на оплату туристичних послуг: бронювання готелів, авіаквитків, оренду ВІП-залів. Відповідальними за відпочинок бютівців стали ТОВ «ВЕЛ ТРЕВЕЛ» і ТОВ «ВЕЛЛ-ТРЕВЕЛ», які мають не тільки настільки співзвучні назви, що особа відповідальна за заповнення звіту їх постійно плутала і при аналізі доводилось орієнтуватись виключно на ідентифікаційні коди, а й одну і ту саму юридичну адресу та перелік засновників. Середенко М.М., Веретенникова О.М., Немирович Т.І. особи, які, очевидно, знають все про тонкощі туризму партійних функціонерів. Одна із співзасновників – Немирович Т.І. – також рахується у переліку засновників Громадської організації «Змінимо село разом» та ТОВ «УКРПАПІРІНВЕСТ», яке зареєстроване у місті Харкові.

510 тис. було виплачено ТОВ «БДО» та 191 760 грн. ТОВ «ГРАНТ ТОРНТОН ЛЕГІС» за проведення аудитів.

Трошки більше 10 млн. було витрачено на оплату виступів на вітчизняних телеканалах («Інтер», «ICTV», «Новий канал», «СТБ» тощо).

Іншими видами витрат стали оплата системи супутникового відеоспостереження, виготовлення GPS навігації, покупка канцелярських товарів, страхування, оплата програмного забезпечення, води, електроприладів, оплата обслуговування заходів, проведення соціологічних досліджень тощо.

 

Доступність партії або все для народу

«Батьківщина» продовжує сумлінно друкувати у себе на сторінках офіційного сайту фінансові звіти партії https://ba.org.ua . Регіональні осередки не мають окремих сайтів, проте інформація щодо них публікується на загальному сайті.

Як «Батьківщина» реагуватиме на звернення, зможемо неупереджено оцінити лише після отримання відповідей на надіслані нами звернення і обов’язково повідомимо про результати громадськість.

Таким чином, підсумок другого року звітування ВО «Батьківщина» показав, що проголошення нового курсу не завжди означає уникнення старих проблем, проте окремі позитивні кроки ми все ж спостерігаємо.

Заміра Саідова, Центр «Ейдос»

 

Публікація видана за підтримки Європейського Союзу і Центру демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «Підвищення обізнаності громадян щодо фінансування політичних партій як запорука зменшення політичної корупції в Україні», який впроваджується Центром «Ейдос». Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Центру «Ейдос» і в жодному разі не відображає погляди Європейського Союзу чи Центру демократії та верховенства права.

Матеріал підготовлено за допомогою  аналітичної  системи YouControl.

Показати кнопки
Сховати кнопки