Понад півтисячі порушень законодавства про запобігання та протидію політичній корупції містять фінансові звіти шести парламентських партій за третій квартал 2016 року. Про це 20 грудня повідомили аналітики Центру «Ейдос» під час прес-концеренції в УкрІнформі «Чи працює закон про державне фінансування політичних партій: цифри та факти».

«В усіх парламентських партій були знайдені ті чи інші порушення, – пояснив голова Центру «Ейдос» Віктор Таран, – проте хорошим знаком є те, що у третьому кварталі таких проблем значно менше, ніж було в попередніх».

Найбільша кількість порушень пов’язана з відсутністю банківських рахунків у партійних осередків, при цьому найчастіше цю норму не виконує «Батьківщина» (510 осередків без відкритих рахунків у банках). Також зафіксовані випадки фінансування партій з-за кордону (Миколаївський осередок БПП, після звернення Центру порушення було виправлене), заниження вартості витрат для офісів (Львівський та Київський офіси «Самопомочі») тощо.

«Радикальна партія» у звіті не відобразила місцевий осередок, а також не зазначила балансову вартість орендованого майна. «Опозиційний блок» не оприлюднив звіти он-лайн, а «Самопоміч» та «Батьківщина» опублікували звіти із запізненням на власних сайтах.

За інформацією аналітиків, наскрізною проблемою є і те, що працівники партій у більшості випадків або працюють на мінімальну зарплату, або ж узагалі нічого офіційно не отримують за свою роботу. Це наводить на думку про «чорну» зарплатну бухгалтерію.

«Громадськість домоглася свого і партії стали більш відкритими, але кількість проблем, які потрібно вирішити все ще величезна. Будемо сподіватися, найближчим часом ситуація зміниться на краще» – підсумував Віктор Таран.

Більше інформації про фінансові звіти партій можна знайти на спеціальному сайті Центру «Ейдос» partkasa.org

Показати кнопки
Сховати кнопки