У наступному році державне фінансування політичних партій зменшиться вдвічі: з 1 мільярда до 500 мільйонів гривень. «Парламент у цьому році ухвалив закон, відповідно до якого розрахунок відбувається не від мінімальної заробітної плати, а від прожиткового мінімуму, 1600 гривень. У такий спосіб парламент зменшив фінансування партій з державного бюджету у два рази, чим у два рази посилив їхню залежність від тіньового фінансування», – розповів Віктор Таран, голова Центру «Ейдос», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Аналіз фінансових звітів шести політичних партій показав, що саме із впровадженням державного фінансування, частка фінансування від юридичних і фізичних осіб суттєво зменшилась. «Ті партії, які намагались якось легалізувати свої доходи, вони після отримання державного фінансування дуже різко почали скорочувати свої доходи (від юридичних і фізичних осіб – прим.УКМЦ), і в них не було потреби залучати якість кошти, проводити їх через підставних осіб», – розповіла Катерина Давиденко, аналітик Центру «Ейдос».

 

Фінансові звіти показали, що в основному політичні партії витрачають свої кошти на виплати заробітних плат працівникам, на офіси та пропаганду. «Ми чітко бачимо, що зараз видатки партій, у першу чергу, ідуть на утримання апарату та офісів. Якщо партії будуть недоотримувати кошти, а ми уже змогли побачити їх реальні видатки та баланс, це означає, що партії ці кошти повинні будуть десь знайти», – зазначив Віктор Таран.

Приховування фінансування партій – найбільш кричущі порушення, із зафіксованих на кінець 2016 року, зазначив Сергій Адаменко, редактор порталу «Партійна каса», аналітик Центру «Ейдос». «Залишається проблема з рахунками партій, закон передбачає, щоб партії відкривали свої рахунки не тільки у центральних офісах, а і у всіх осередках. Є такі партії, де взагалі немає банківських рахунків. Також партії не вказують місце проживання своїх спонсорів, а закон вимагає це показувати. Також по всій країні спостерігається збільшення політичної реклами, однак, хто її фінансує у звітах не вказано», – додав він.

Більше інформації про фінансування партій у 2016-2017 рр:

Показати кнопки
Сховати кнопки