Комунальні підприємства, тобто такі, які належать місту або громаді, давно перетворились на корупційні годівнички для нечесних мерів, депутатів та чиновників. Левова частка корупції у громадах зав’язана на комунальних підприємствах, їх майні або закупівлях.

Перший крок до подолання корупції у комунальних підприємствах – зробити їх діяльність прозорішою. Сьогодні документи та операції багатьох комунальних підприємств є прихованими від громади. Як показали дослідження Transparency International Україна, більшість комунальних підприємств не можна назвати навіть наполовину прозорими.

Звісно ж, збільшення прозорості не усуває корупцію як таку. Проте за таких умов корупціонерам стає працювати значно складніше, а громадянам – значно легше контролювати витрати комунальних підприємств.

Саме тому в листопаді 2017-го року Центр «Ейдос» розпочав адвокаційні кампанії щодо підвищення фінансової прозорості та підзвітності комунальних підприємств. Пілотні кампанії були запущені у 5 областях: Вінницькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській та Чернігівській.

Станом на березень нам вдалося домогтися прийняття рішень про кардинальне збільшення прозорості комунальних підприємств, що підпорядковуються міським радам Кропивницького та Чернігова, а також обласним радам Рівненської, Вінницької та Кіровоградської областей.

Відповідно до цих Рішень інформація щодо діяльності комунальних підприємств потрапить у відкритий доступ. А громадяни та активісти зможуть контролювати, чи немає порушень у документах.

Підприємства зобов’язуються періодично подавати ці дані, а місцеві органи влади – розміщувати їх на своїх офіційних сайтах у відповідних розділах.

Також буде публікуватись інформація про обсяги бюджетних призначень та асигнувань, проведені видатки бюджету та надані кредити.

Секретами про те, як вдалося переконати депутатів прийняти таке рішення, поділилися регіональні координатори Центру «Ейдос».

 Дмитро Сінченко, Кропивницький

Спершу ми звернулись із листами до секретаря міськради, голів фракцій та окремих депутатів, з проханням внести на розгляд міськради наш Порядок оприлюднення інформації про комунальні підприємства. Відгукнувся депутат Олександр Цертій, який і виніс документ на розгляд. На щастя, його пдтримали усі постійні депутатські комісії, окрім комісії питань ЖКГ.

Ми заручилися підтримкою журналістів, які висвітлювали процес, а також громадських організацій (передусім – представників коаліції “Рада Експертів”). Але найбільше сприяло те,  що міськрада раніше взяла курс на оприлюднення інформації у форматі відкритих даних, а наше рішення повністю йому відповідало. У березні рішення було прийнято.

З обласними радами працювати було ще легше:

  1. Ми надіслали лист голові облради;
  2. Там його оформили у проект рішення, розглянули на засіданні профільної комісії і підтримали;
  3. Проект рішення винесли на сесію облради, депутати прослухали наш короткий виступ і проголосували “за”.

Виникла лише одна проблема – представника організації не пустили на засідання профільної комісії. Сподіваємось, що таких непорозумінь більше не повториться.

Як наступний крок ми запропонуємо обласній та міській радам створити наглядові ради при комунальних підприємствах.

Сергій Старченко, Чернігів

Допомогло те, що постанова Кабінету Міністрів радить розміщувати інформацію про комунальні підприємства на сайтах рад.

Прийняти рішення допомагали мер, заступник голови з питань діяльності виконавчих органів влади та кваліфіковані працівники юридичного відділу. Влада відразу зрозуміла необхідність прийняття такого документу. 

Звісно, ми будемо перевіряти, як виконуватимуть це рішення керівники комунальних підприємств. Будемо спонукати їх швидше викласти всю необхідну інформацію в публічний доступ.

Наступний крок? Будемо адвокатувати впровадження цього документу в містах обласного значення Чернігівської області.

Володимир Зиль, Рівне  

Найбільшу допомогу надав виконавчий апарат Рівненської обласної ради. Проект рішення розробив виконавчий апарат ради за дорученням керуючого справами виконавчого апарату обласної ради. Звісно, попередньо ми надіслали звернення з рекомендаціями щодо документу.

Розгляд цього проекту рішення відбувався під час політичних баталій. Проте пропозиція щодо публічності КП об’єднала сесійну залу – рішення підтримали 43 депутати з усіх фракцій серед 55 зареєстрованих у залі.

Виконавчий апарат ради раніше вже звертав увагу керівників комунальних підприємств на необхідність збільшення прозорості. Але до рекомендацій поки прислухалися не всі. Найбільш повно її висвітлило лише КП “Рівнеоблводоканал”.

Ми і далі слідкуватимемо за виконанням комунальними підприємствами вимог щодо публічності. Також будемо проводити адвокаційні кампанії щодо впровадження аналогічних рішень у інших містах.

Вже скоро такий порядок прийматиме міська рада. Сподіваємося, що Рівненська обласна рада дасть хороший приклад для місцевих рад Рівненщини.

———

Чи допоможуть ці рішення знизити рівень корупції у комунальних підприємствах? Залежить від того, наскільки якісно підприємства їх виконуватимуть. Центр «Ейдос» контролюватиме цей процес та повідомлятиме про найважливіші новини у цій сфері.

Попереду ще багато роботи, в тому числі і щодо створення незалежних наглядових рад. Саме вони можуть стати реальним запобіжником від корупційних схем у комунальних підприємствах.

Чекайте на нові історії успіху та алгоритми дій від експертів Центру.

Показати кнопки
Сховати кнопки