В Україні запрацював портал «Партійна каса», який вперше показав від кого і скільки коштів отримують політичні партії та куди вони їх витрачають. Портал запущений активістами Центру «Ейдос», експерти якого з 2014 року займаються дослідженням фінансового становища партій.

partkasa1

Сайт містить інформацію про:

  • Доходи та видатки (в тому числі регіональних осередків партій);
  • Усіх осіб, які здійснювали у 2016 році внески на користь партій;
  • Борги;
  • Рухоме та нерухоме майно, а також нематеріальні активи;
  • Майно, що знаходиться в оренді партій;
  • Банки, у яких утримуються кошти;

Усі інформація доступна у вигляді графіків.

partkasa2

На сайті можна знайти дані як про парламентські партії, так і деякі популярні партії, що не потрапили до парламенту.

Джерелом інформації стали фінансові звіти партій, які щоквартально подаються до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Також на сайті можна знайти новини та аналітичні матеріали на тему фінансового стану партій.

Портал «Партійна каса» покликаний допомогти журналістам та громадським активістам швидше знаходити та аналізувати інформацію щодо фінансового становища політичних партій.

Для пересічних українців він буде цікавим як платформа, що дозволить моніторити куди витрачаються бюджетні кошті. Адже починаючи із четвертого кварталу значну суму доходу партій становитиме саме фінансування із державного бюджету.

Наразі сайт працює в тестовому режимі. Розробники працюють над вдосконаленням функціоналу сайту та над інтеграцією додаткових можливостей і корисних інструментів для відвідувачів сайту.

 

Матеріал підготований центром “Ейдос” в рамках проекту “Моніторинг фінансування політичних сил — основа доброчесності української політики” за підтримки міжнародного фонду “Відродження”. Фонд не відповідає за зміст матеріалу.

Показати кнопки
Сховати кнопки