Міський голова Дніпра Борис Філатов та експерт агентства електронного урядування, IT-консультант проекту «Дніпро смарт-сіті» Яніка Мерило під час прес-конференції 10 червня розповіли про переваги інтернет-сервісу «Відкритий бюджет», за допомогою якого можна відстежувати рух коштів міської казни. У заході також взяли участь начальник управління інформаційних технологій міськради Ірина Корецька та Володимир Тарнай – експерт центру політичних студій «Ейдос», розробник сервісу «Відкритий бюджет».

_mg_9378----1

Проект «Відкритого бюджету» затвердили під час 8-ї сесії міськради 18 травня. Спочатку на його реалізацію планували витратити 10 млн з міського бюджету. Та завдяки співпраці міської ради з провідними ІТ-фахівцям, які погодилися долучитися до проекту на волонтерських засадах, ці витрати вдалося скоротити до 1 млн. Розробники електронних систем кажуть – Дніпро стає центром впровадження інновацій. Борис Філатов подякував Яніці Мерило, а також розробникам проекту та волонтерам за те, що вони запропонували альтернативний шлях реалізації «Відкритого бюджету» без суттєвих витрат з міської скарбниці. «Завдяки волонтерам, небайдужим людям, які надають допомогу у сфері електронного регулювання нашій територіальній громаді, нам сьогодні вдалося втілити цей проект. Я вдячний колегам», – сказав Борис Філатов. Очільник Дніпра наголосив, що основними перевагами «Відкритого бюджету» є його публічність, прозорість та зручність у використанні.

«Відкритий бюджет» – це проста і зрозуміла розбивка показників доходів і видатків бюджету міста. Тут є візуалізація: податкові надходження, офіційні трансферти, загальний і спеціальний фонди – всі ключові лінії міської скарбниці Дніпра в цифрах. Кожен може побачити, скільки грошей витрачається на основні сфери життєдіяльності міста. Є також інтерактивна карта ремонтів, на якій показано, де саме і який ремонт триває в місті, скільки на нього витрачається коштів. Наразі зафіксовано 928 об’єктів. Дані оновлюватимуть щотижня.

«Я рада постійній політичній підтримці. Це основа всього. Ми самі б не зробили, якщо б не було бажання. Це майже історичний прецедент, коли виділяють гроші, а ми кажемо: «Дякуємо, не треба», – повідомила Яніка Мерило.
Електронна демократія відкриває величезні можливості для Дніпра.

Як відомо, в місті запроваджені електронні петиції. За останніми даними (станом на вечір 9 червня), подано 186 онлайн-документів. Під сорока дев’ятьма петиціями продовжують збирати підписи. 5 петицій перейшли на розгляд, на ще 5 вже є відповіді.

Крім того, успішно застосовується система електронного документообігу – «УкрДок». Її використовують понад 3 тис працівників всіх структурних підрозділів міськради.

Місто також продовжує удосконалювати механізм надання державних послуг iGov. Доступні 98 онлайн-послуг. Ще 29 – у розробці. Також виконано 186 запитів.

На думку Яніки Мерило, такі результати за чотири місяці роботи – неабиякий успіх.

Джерело – прес-служба Дніпропетровської міської ради.

Показати кнопки
Сховати кнопки