Пропонуємо вашій увазі другу частину нашої добірки «Топ-10 видань про боротьбу з корупцією». Вона, як і перша частина, складається із 5 видань. У них запропоновано сміливі ідеї щодо вирішення проблеми корупції та розписана теорія її виникнення. 

5 books

1) Настюк В., Бєлєвцева В., Лемешко О.: «Корупція, відповідальність, компроміс: адміністративні та кримінально-правові аспекти»

Монографію присвячено загальнотеоретичним питанням поняття та характеристики корупції. На основі чинного вітчизняного законодавства розглядаються адміністративні та кримінальні аспекти відповідальності за вчинення правопорушень корупційного спрямування. Комплексний аналіз законодавчого регулювання та принципів його реалізації дав змогу визначити основні засади протидії корупції, шляхи їх ефективного поєднання у правозастосовній діяльності уповноважених органів. У роботі сформульовано пропозиції та рекомендації щодо запровадження правового компромісу в боротьбі зі злочинами корупційного спрямування.

2) Таран В., Марусов А.: «Як контролювати державні закупівлі на місцевому рівні»

Це навчальний посібник, який має на меті допомогти громадським активістам, журналістам та звичайним громадянам розібратися в українській системі державних закупівель та забезпечити дієвий контроль за витрачанням бюджетних коштів органами влади. В ньому містяться алгоритми виявлення фактів порушень та зловживань чиновниками на всіх етапах здійснення державних закупівель, а також детально описані методи збору потрібної інформації. Також у посібнику надано детальні рекомендації для оскарження протиправних дій чиновників, котрі приховують від громадськості інформацію про свою діяльність. Родзинкою видання є корисні поради, що стануть у нагоді для налагодження співпраці з журналістами, для ефективнішого висвітлення результатів розслідувань у сфері державних закупівель.

3) Бусол О.: «Протидія корупційній злочинності в Україні у сучасний період»

Монографія присвячена проблемам протидії корупційній злочинності в Україні як одній з найбільш небезпечних загроз національній безпеці держави. Тема особливо актуальна нині, коли зусилля України, що прагне до вступу в ЄС, спрямовані на зниження корупційної злочинності у державному секторі та правоохоронних і судових органах. Автор пропонує читачам ознайомитися з корупційними схемами, які діють в окремих сферах суспільного життя, зокрема, в найбільш корумпованих (за висновками вітчизняних та міжнародних експертів) органах прокуратури, правоохоронних та судових органах, галузі охорони здоров’я України та в системі державних закупівель. Також розкрита проблема корупційних ризиків у формуванні Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурорами та слідчими, що базуються на реальних прикладах.

4) Банчук О.: «Запобігання і протидія корупції в органах місцевого самоврядування»

У посібнику доступною мовою описано положення нового Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 7 квітня 2011 року. Проаналізовано процедури, які дозволятимуть ефективно запобігати вчиненню корупційних дій в органах місцевого самоврядування. Висвітлюються важливі для протидії корупції в Україні питання: з’ясовується соціальна сутність корупції, досліджується механізм корупційних відносин та характеризуються корупційні правопорушення. Посібник розрахований на службовців місцевого самоврядування, студентів і викладачів та кожного, кого цікавить положення антикорупційного законодавства України.

5) Рябошапка Р., Хмара О., Кухарук А., Хавронюк М., Калітенко О.: «Альтернативний звіт щодо оцінки ефективності державної антикорупційної політики»

У публікації представлена громадська оцінка прогресу України  у формуванні та впровадженні антикорупційних реформ. Оцінка охоплює період з жовтня 2014 року по травень 2015 року. Альтернативний звіт підготовлено на основі спеціально розробленої методології комплексної внутрішньої оцінки прогресу країни в антикорупції. Зазначена методологія застосовується вперше та дозволяє оцінити перебіг антикорупційної реформи за такими напрямками: 1) антикорупційна політика; 2) запобігання корупції; 3) криміналізація корупції та правоохоронна діяльність; 4) міжнародне співробітництво. Видання буде корисним представникам Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро України, комітету Верховної Ради з питань за- побігання і протидії корупції, а також державним інституціям, які тим чи іншим чином дотичні до питань протидії корупції, громадським активістам та журналістам, які спеціалізуються на даній тематиці.

Нагадаємо, що із першою частиною «Топ-10 видань про боротьбу з корупцією» ви можете ознайомитись за посиланням.

 

Автор: Олена Огородник 

Показати кнопки
Сховати кнопки