Сьогодні Верховна Рада України прийняла закон про бюджетне фінансування політичних партій. За зміни до деяких законодавчих актів України щодо недопущення та протидії політичній корупції №2123а в цілому проголосували 229 народних депутатів. Законопроект покликаний нівелювати вплив олігархічних груп на формування партійних списків, – пише Liga.Net.

Закон про бюджетне фінансування було проголосовано ще 16 липня 2015. Однак тоді парламент підтримав закон тільки в першому читанні – сьогодні ж 229 депутатів прийняли закон в цілому. Не підтримали законопроект Опозиційний блок, Радикальна партія Олега Ляшка і група Відродження. До слова, Оппоблок і радикали оголосили сьогодні спільно неголосування.

Офіційні автори законопроекту – народний депутат від БПП Сергій Лещенко, віце-спікер ВР Андрій Парубій та депутат від Самодопомочі Єгор Соболєв. Проект був розроблений міжнародними організаціями, Центром Ейдос та Transparency International Ukraine за участі експертів  громадського руху Чесно та ініціативного проекту Реанімаційний пакет реформ.

Представляв законопроект у парламенті Сергій Лещенко. Під час свого виступу він зазначив, що президент України Петро Порошенко раніше обіцяв підписати закон в день його прийняття.

Парламент також ухвалив зміни, згідно яким, до витрат держбюджету будуть ставитися витрати на держфінансування політичних партій. Передбачено, що державне фінансування партій вводиться з 2017 року.

Проектом передбачено з 2017 року ввести пряме державне фінансування статутної діяльності партій, не пов’язаної з їх участю у виборах. Також передбачено часткове відшкодування витрат партій на передвиборну агітацію в ході виборів.

Відповідно до закону, право партій на бюджетне фінансування передбачається у випадку, якщо на останніх чергових чи позачергових виборах народних депутатів вони набрали не менше 2% голосів виборців.

“Є бар’єр 2% для наступних виборів і 5% для нинішнього парламенту. Розмір фінансування визначається за формулою: 0,2% мінімальної зарплати на кількість виборців, яке взяло участь в останніх виборах”, – прокоментував Лещенко.

Рішення про надання партії держфінансування приймається Національним агентством з питань запобігання корупції. Передбачено право партій подати заяву про відмову від бюджетного фінансування.

Головним завданням законопроекту є зменшення ризиків політичної корупції шляхом внесення комплексних змін до законодавства України у сфері фінансування політичних партій та передвиборчої агітації, зокрема:

– Зниження рівня залежності партій від фінансування приватними донорами (олігархами, промислово-фінансовими групами і так далі);

– Створення умов для вільної та чесної міжпартійної конкуренції та розвитку нових партій шляхом введення державного фінансування партій;

– Посилення прозорості фінансування політичних партій та їх місцевих організацій, а також посилення прозорості фінансування передвиборної агітації;

– Встановлення ефективних, пропорційних та дієвих санкцій за порушення у сфері фінансування партій і передвиборної агітації.

Експерти, що брали участь у розробці законопроекту, прописали в законопроекті адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення порядку фінансування політичних партій з боку фізичних та юридичних осіб. Крім суворих штрафів законопроект передбачає також обмеження свободи строком від двох до трьох років фізичним та юридичним особам, які порушують ключові норми закону про держфінансування.

Показати кнопки
Сховати кнопки