Учасники школи «Агенти змін.Діти» протягом трьох днів навчалися в маленькому селі, що з 1997 року є центром миротворчості в Італії. Протягом цього короткого часу юні «агенти» дізналися про конфлікти у світі безпосередньо від студентів Рондіне, жителів країн, що знаходяться в кризовому стані.

Так, наприклад, Джорж, вчитель із африканської країни Малі, на прикладі традицій свого народу показав його унікальність та красу, але також говорив про конфлікт та гуманітарну кризу, яка нині панує в його країні.

Стефані з Колумбії простими словами розповіла про суть і причину громадянської війни в Колумбії. ЇЇ фінальна порада звучала так: «Будьте як Сантос». І в цій короткій фразі насправді глибокий зміст, адже Хуан Мануель Сантос – не тільки колишній президент Колумбії (2010 – 2018 рр.), а й лауреат Нобелівської премії миру 2016 року. Завдяки діалогу та мирним переговорам йому вдалося припинити громадянську війну в Колумбії, яка тривала понад 50 років!

Мирний діалог як метод Рондіне

Припинення конфлікту через діалог і перетворення його в шанс на розвиток суспільства – це основна концепція методу Рондіне, розроблена асоціацією Rondine Cittadella della Pace.

Франко Ваккарі, Президент Асоціації, якоcь сказав: «Конфлікти завжди залишають глибокий слід в пам’яті людей, в тому числі, в їх генетичній пам’яті. Однак ці рани не загояться самі. Тому треба створити умови, щоб вони зарубцювалися. Коли людина відчуває біль, вона не в змозі раціонально мислити. Так само відбувається і під час конфлікту. Необхідно, щоб пройшов якийсь час, щоб усвідомити те, що трапилося, і знайти вихід. Потрібно створити сприятливий ґрунт для спілкування та співпраці молоді, що і стане основою для подальшого мирного врегулювання конфліктів».

Перший крок до вирішення конфліктів простий – сісти за одним столом зі своїм ворогом та подивитися один одному в очі. Разом обідати. Почати спілкуватися. Так звана 3D-концепція відносин.

 «Лише тут стираються усі стереотипи, зникають усі вороги, і залишаються лише такі поняття як «людина», «особистість», «друг», –  відзначила Марія Ворона із Полтави.

Запалювати свічки

«Агенти», ознайомившись із основними соціальними проблемами у світі, вчилися напрацьовувати креативні інструменти для їх вирішення. Наприклад, одна із груп запропонувала ідею інтерактивного додатку для набуття навичок свідомої екологічної поведінки. Маленькими кроками поступово вперед – саме так відбуваються великі зміни на краще.

Після візиту до організації «Червоний Хрест» в Ареццо, що є частиною добровільного гуманітарного руху в світі, підлітки переконалися у дієвості низових ініціатив та важливості об’єднання заради порятунку людського життя.

«Краще запалити одну маленьку свічку, ніж клясти темряву» – ця фраза Конфуція неодноразово повторювалася під час навчання в Рондіне.

3 дні. 15 українців. Десятки важливих інсайтів. Однак,  жодної остаточної відповіді. Після повернення додому для кожного з «агентів» світ став тіснішим, адже з’явилися друзі з різних куточків планети. Крім того, світ набув ознак комплексності та складності (complex and complicated world, – ред.), бо нові знання породжують все більше запитань і за рахунок цього формується нова картинка простору.

І на завершення короткий факт: з італійської «rondine» перекладається як «ластівка». Всі, хто приїздить на навчання до організації Rondine Cittadella della Pace, розлітаються по всьому світу, наче пташки. Летять і несуть ідею мирного діалогу в різні куточки планети. Однак, обов’язково мають пам’ятати про цінності своєї рідної країни.

Показати кнопки
Сховати кнопки