Школа «Агенти Змін» – це всеукраїнський освітній проект для підлітків, який заохочує до саморозвитку, відповідального громадянства, проактивної участі та розвитку громад. Що приховується за цими фразами та як виміряти ефективність проекту? Ми вирішили зібрати ключові показники 2019-го року. Тож, сухою мовою цифр про важливе.

Школа стала частиною масштабного проекту із громадянської освіти в Україні за фінансової підтримки Фонду Демократії ООН (UNDEF) у квітні 2018 року. Навчання розпочалося ще в листопаді минулого року (1-й етап), а 2019-й – став часом активного навчання та роботи над домашніми завданнями.

Протягом року ми провели загалом 10 етапів, а це 36 активних тренінгових днів. Здавалося б, всього п’ять тижнів протягом року, але давайте поглянемо на результати. Були проведені тренінги 12 тренерів у чотирьох містах (Київ, Львів, Вінниця та Полтава). Для прочитання окремих лекцій були запрошені 24 спікери.

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” у Вінниці

106 підлітків пройшли навчання на 2-му етапі школи «Від мрії до дії. Мистецтво змін». За час 3-денного тренінгу кожен із учасників отримав знання з наступних тем: взаємодія держави, громадянського суспільства та бізнесу, основи підприємництва, фінансова грамотність. Завдяки практичним заняттям підлітки прокачали свої навики презентації та комунікації.  Інтенсивність тренінгу готувала майбутніх «агентів» до втілення їхніх концепцій проектів у реальному житті. Після повернення додому у школярів було всього 3 місяці, щоб навчитися мистецтву змін.

Як результат, маємо 67 мистецьких, соціальних, навчальних та розважальних проектів по всій Україні, втілених у життя. Ініціативи охопили 20 областей України: від Коломиї до Очакова, від Львова до Старобільська. Найбільш продуктивними виявилися Львівська (11), Вінницька (8) та Полтавська (7) області.

А як щодо якісних результатів? Чи можуть українські підлітки впливати на зміни в Україні? Для прикладу візьмемо два реалізовані проекти в різних сферах та географічно віддалених регіонах.

13-річна Яринка Микитишин із Львівської області зробила для свого рідного міста Сокаль справжній подарунок: в ході реалізації її проекту «Сокаль відкритий» було виготовлено 22 інформаційні таблиці, встановлено 7 опор, 22 вказівних знаки. Загальна вартість робіт становила 30 тис. 912 грн. Виготовлення, монтаж таблиць, вказівників та опор профінансувала Сокальська міська рада.

Яринка: “Це мій перший проект, але вже точно не останній. Я дуже хочу виготовити і встановити велику інформаційно-туристичну стеллу з картою міста, вказаним на ній туристичним маршрутом та позначеними місцями розташування визначних і цікавих місць. А ще – виготовити буклети про Сокаль для туристів. Планую підготувати екскурсоводів з числа гуртківці краєзнавчого гуртка при БДЮТ”.

Софія Халік, 14 років, організувала у селі Новопілля Криворізького району Дніпропетровської області сімейний фестиваль “HappyFamilyFest”. Софія зазначила, що для села захід подібного масштабу, організований ініціативною командою, проводився вперше. Протягом двох днів у травні більше 200 гостей відвідало фестиваль. Вони мали змогу взяти участь у 27 різних активностях, серед яких майстер-клас з петриківського розпису, психологічний воркшоп для дітей та батьків, кулінарний батл між сім’ями чи фаєр-шоу.

 Більше про інші проекти ви можете дізнатися на нашому сайті: agentyzmin.org.ua. Також наразі готуємо книгу проектів, яку будемо презентувати у лютому 2020 року на форумі для викладачів.

Повернімося до цифр: під час втілення проектів у життя було залучено до активностей 10 085 людей, а учасники нафандрейзили 244 тис. 710 грн. Важливо зазначити, що школа «Агенти змін.Діти» не надає своїм учасникам грантів на реалізацію проектів. Вони самі вчаться шукати партнерів, домовлятися, стукати в зачинені двері та відчиняти їх. Узагальна інформація зображена в інфографіці.

Ті учасники, які найкраще справилися із домашнім завданням, були запрошені взяти участь у третьому етапі «Від локального до глобального». Влітку організували дві публічні презентації кращих проектів учасників:  у Києві в Urban Space 500 та в URBAN бібліотеці Львова.

Крім того, саме на третьому етапі учасники мали змогу поспілкуватися із людьми, які впливають на розвиток міста чи країни. У Києві «агенти» зустрілися із поетесою, журналісткою та співведучою програми «Телебачення Торонто» Олександрою Гонтар. В цей же день була й інша знакова зустріч – із Соломією Бобровською, активною діячкою, філософом, сьогодні вже народним депутатом. У Львові «агентам» пощастило мати ціннісні розмови із Тарасом Прокопишиним, співзасновником та СЕО медійної еко-системи The Ukrainians та Юлією Долібою, начальницею відділу розвитку індустрії гостинності Львівської міської ради.

Учасники школи також побували з екскурсіями в інноваційних офісах наступних компаній:

  • креативна агенція Banda Agency, що стала найкращою агенцією не тільки в Україні, а й у Центральній та Східній Європі за версією міжнародного креативного фестивалю Epica Awards;
  • Холдинг емоцій, місто в місті !FESTrepublic (Львів);
  • IT-компанія EVO (Київ);
  • Креативний простір «Артинов» (Вінниця);
  • Молодіжний центр «Квадрат» (Вінниця);
  • Офіс компанії кешбек сервісу «LetyShops» (Вінниця).

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” в офісі T-компанії EVO (Київ) 

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” в Креативному простірі «Артинов» (Вінниця)

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” в Молодіжному центрі «Квадрат» (Вінниця)

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” в офісі компанії кешбек сервісу «LetyShops» (Вінниця)

Важливою зупинкою став Реабілітаційний центр «Гармонія», який займається відновленням та підтримкою фізичного та психологічного стану, а також адаптацією та інтеграцією у суспільство клієнтів центру. Також в рамках проекту «агенти» відвідали виставковий проект «Ангели» у Палаці Лозинського, найбільшу мистецьку подію року у Львові.

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” в Реабілітаційному центрі «Гармонія» (Вінниця)

Унікальною також була можливість відвідати офіс Представництва ООН в Україні, де «агентам» презентували напрями діяльності агенцій ООН та провели інтерактивне знайомство із 17 Цілями сталого розвитку, які були прийняті Генеральною асамблеєю ООН. 

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” в офісі Представництва ООН в Україні (Київ)

Саме із Глобальними цілями було безпосередньо пов’язане наступне домашнє завдання для учасників – провести «Найбільшій урок у світі». Ціль всесвітньої ініціативи, яку розпочав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), – ознайомити дітей у всьому світі із глобальними цілями сталого розвитку. 

Маємо такі результати: 58 агентів змін провели 67 уроків, охоповши 20 областей України. Тож тільки завдяки зусиллям юних школярів більше 2000 дітей у містах та селах України дізналися про такі важливі цілі, як, наприклад, подолання бідності та голоду, забезпечення раціонального використання водних ресурсів та сприяння побудові миролюбного та відкритого суспільства.

4-й етап під назвою «Як працює моє місто» пройшов у Києві та Вінниці. Протягом чотирьох днів 50 учасників працювали із наступними темами: управління містом, добре врядування, децентралізація, політичні ідеології, вибори, доступ до публічної інформації. Близько 80% часу займали симуляційні ігри (моделювання), тому всі отримані знання агенти закріпили на практиці. Учасники із екскурсіями відвідали Київську та Вінницьку міські ради.

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” у Кивській міській раді

Фото (Тетяна Кавуненко): “Агенти змін” у Вінницькій міській раді

Логічним продовженням теми стало наступне завдання – провести дослідження про своє місто, селище, село або ОТГ. Воно складається з трьох блоків:

Розділ 1. Мої представники в органах державної влади та органах місцевого самоврядування (на рівні села/селища/ ОТГ/ міста, області та на всеукраїнському рівні);

Розділ 2. Проблеми та виклики мого міста (опитування-анкетування не однолітків, а також 5-10 інтерв’ю з професіоналами з різних сфер);

Розділ 3. Концепція розвитку міста (перелік цікавих ідей, як масштабних проектів, так і невеликих ініціатив, які можуть серйозно покращити рівень життя у місті/селищі/селі/ОТГ до 2030 року).

Таким чином, отримали 48 досліджень. Кременчук, Нова Каховка, Миргород, Самбір, Тернопіль, Чернівці та інші міста, села й об’єднані територіальні громади мають свої концепції розвитку, розроблені підлітками. Розуміємо, що дані документи не є суто професійними, але вони можуть стати основою для розробки та затвердження місцевих програм розвитку.

15 учасників школи, які отримали найвищі бали за дослідження, а також проявили свої лідерські здібності протягом всього навчання, були запрошені взяти участь у навчальному візиті до Італії. «Агенти змін.Діти» відвідали партнерську організацію Rondine Cittadella della Pace, що розташована в місті Ареццо, регіон Тоскана. 5 днів поїздки, 3 активних дні навчання, тренери із Колумбії, Малі, Вірменії, Азербайджану та інших країн. Цей етап, що пройшов під знаком миротворчості, став символічним завершенням навчального процесу.

Фото: “Агенти змін” в Італії, Рим

Фото: “Агенти змін” в Rondine Cittadella della Pace, Ареццо (Італія)

За цими, на перший погляд «сухими цифрами», криється величезне прагнення молодих проактивних підлітків зробити своє село, місто та країну кращими, бажання навчитися чомусь новому та передати іншим отримані знання, а також нескінченний ентузіазм та віра у краще майбутнє! Тож, 2020-й рік має бути не менш насиченим та цікавим!

Проект реалізують: Центр політичних студій та аналітики «Ейдос», Національний Центр «Мала Академія Наук України», Благодійний фонд «Агенти змін», Молодіжна ініціатива «Серце в долоньках» за фінансової підтримки Фонду Демократії ООН (UNDEF) впродовж 2018-2020 років.

Автор: Ірина Колотило, менеджерка освітніх проектів

Показати кнопки
Сховати кнопки