Я можу за мить дізнатися, куди витрачається бюджет моєї громади. За кілька кліків я перевірю надійність свого бізнес-контрагента. І не виходячи з дому, можу дізнатись, чи чиста вода в річці. Це все завдяки open data. Відкриті дані стали корисними не лише для держави та бізнес-структур, а й для конкретних людей та їх громад. Що це за дані, як вони працюють та як їх можна використати для своєї вигоди – розповім вам далі.

Сучасна економіка працює на коліщатках інформації та великих даних. В інформаційному суспільстві найбільшою економічною та політичною цінністю є дані. Яка суть цього твердження? Дані не несуть в собі економічної цінності самі по собі. Для капіталіазації – їх необхідно перетворити. Можна структурувати їх в інформацію, тобто сукупність даних, впорядкованих з певною метою. І вже цей крок приносить додану вартість. Але найбільшої вигоди і капіталізації дані досягають, якщо інформацію конвертують в сервіси корисні бізнесу та громадянам.

Відкриті дані в Україні: трохи нормативки

Стаття 34 Конституції України визначає конституційне право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб. Законодавче регулювання взаємодії з інформацією визначають закон “Про інформацію” та “Про доступ до публічної інформації”. І саме для того, щоб забезпечити доступ до публічної інформації у формі відкритих даних в Україні була прийнята Постанова Кабміну від 21.10.2015 № 835 Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих данихДана постанова визначає форму і спосіб доступу до наборів відкритих даних. Завдяки останнім змінам (Постанова КМУ № 409 від 17.04.2019) була збільшена кількість наборів даних, обов’язкових до публікації з 616 до 887. Також функціонує портал відкритих даних Data.gov.ua. На сайті зібрані набори відкритих даних, які сформовані суб’єктами владних повноважень та іншими розпорядниками публічної інформації.

Україна робить величезні кроки до відкритості та прозорості даних, особливо з моменту приєднання до Міжнародної хартії відкритих даних у вересні 2016 року.

Більше даних – більше можливостей

Відкриття даних створює нові можливості в різних сферах. Це позитивно впливає на економіку, суспільство та навколишнє середовище. Розглянемо деякі приклади.

Контроль влади

Ми можемо використовувати відкриті дані для успішного контролю органів влади. Завдяки EdataДержреєструпорталу держзакупівель та інших відкритих ресурсів з даними, активісти проводять розслідування та виявляють корупційні схеми. Раніше Центр Ейдос повідомляв про 5 кейсів використання відкритих даних для контролю влади. Тепер можливостей стає ще більше, оскільки кількість наборів відкритих даних обов’язкових до публікації зросла на 271 набір. Такі кроки уряду збільшують антикорупційний ефект, а також дають змогу економити бюджетні кошти.

Економічний ефект

Як повідомляє Економічна Правда, Київська школа економіки та Open Data Institute проаналізували економічний потенціал відкритих даних для України, взявши за основу для дослідження методологію Європейської комісії. Такий аналіз до цього проводився лише в країнах Великої двадцятки. Вони виявили, що вже у 2017 році відкриті дані принесли нашій державі понад 700 млн дол. США. За умови, що рух за відкриті дані в Україні й надалі набиратиме обертів, ця цифра може зрости до 1,14 млрд $ або 0,92% ВВП до 2025 року.

Можливості для бізнесу

Стаття 10-1 ЗУ “Про доступ до публічної інформації” визначає, що будь-яка особа (як фізична так і юридична) може вільно використовувати у тому числі в комерційних цілях, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов’язковим посиланням на джерело отримання такої інформації. Так, наприклад, Google Maps в колаборації з EasyWay відображає інформацію про громадський транспорт, а саме, маршрут, розклад руху, інформацію про перевізника, GPS-трекінг пересування. Така взаємодія дає змогу картографічним сервісам розраховувати найкращий маршрут, вартість проїзду і час в дорозі, що в свою чергу економить час і гроші користувачів. Можливим це стало завдяки тому, що Easyway тісно співпрацює з багатьма міськими радами та відповідними комунальними підприємствами, котрі надають необхідну інформацію у форматі відкритих даних.

Прозорість і підзвітність

Одним з першопрохідців в публікації відкритих даних стала мерія м. Нью-Йорк, яка почала публікувати інформацію про злочинність в місті. Це значно вплинуло на вартість нерухомості та вартість житлової оренди, адже всі хочуть жити в безпечному середовищі. Ріелтори почали використовувати інформацію про безпеку на вулицях для просування житла в безпечних районах. А їх клієнти отримали можливість зменшити власні ризики, роблячи усвідомлений вибір між районами проживання.

Завдяки наборам відкритих даних з’явилося безліч додатків та чат-ботів. Вони надають офіційну публічну інформацію зручним для користувачів способом. Одним з найпопулярніших є Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Крім того з’явилися віджет-системи для сайтів органів влади і комунальних підприємств, які в зручному візуалізованому форматі відображають інформацію провикористання бюджетних коштів . Одним з таких є Відкритий бюджет. Портал дозволяє відображати всі ремонти та реконструкції, що фінансуються коштом бюджету.

Навколишнє середовище

Для збереження довкілля, аналізу стану екології та природних ресурсів в Україні почали з’являтися чат-боти і додатки. Наприклад, SaveEcoBot – для моніторингу інформації про дозвільні документи та процедури промислових та інших забруднювачів довкілля. Чиста вода– для перегляду даних по річковій воді по 16 параметрам забруднення, а також інформацію про його зміну протягом п’яти років.

Іншим чудовим прикладом корисності відкритих даних про довкілля є інформація, що публікується агенцією з навколишнього середовища Великобританії про рівень розливу річок по всій країні. Таким чином кожен житель перед обранням місця житла може оцінити ризики підтоплення чи втрати майна через стихію.

І що далі?

Це тільки кілька прикладів способів використання відкритих даних.

Для того, щоб відкриті дані приносили користь, розпорядники інформації повинні дотримуватись таких вимог:

  • публікувати їх в машиночитному форматі, тобто у формі даних, структурованої таким чином, що дає змогу інформаційним системам ідентифікувати, розпізнавати, перетворювати і отримувати конкретні дані без участі людини;
  • використовувати інтерфейс прикладного програмування (server-side Web АРІ) – набір готових функцій, що надається у вигляді сервісу для використання у зовнішніх прикладних програмах для забезпечення динамічного доступу до наборів даних.

Саме ці умови і дозволяють використовувати публічну інформацію громадянам, бізнесу, інститутам громадянського суспільства.

Отже, потрібно і далі відкривати дані, щоб економіка та політика працювали на кожного з нас і давали позитивний ефект для громад, держави та бізнесу. На простих прикладах ми розглянули, як набори даних з відкритим доступом впливають на наше життя та мають безпековий, економічний, екологічний, соціальний та бізнесовий ефекти. Тому тенденція до більшої відкритості даних має зберігатися і надалі.

Стаття опублікована на Censor.net.ua

Матеріал підготовлений в рамках проекту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидій корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI), за підтримки Уряду США.

Показати кнопки
Сховати кнопки