Конфлікт інтересів – нове поняття нашого суспільства. Проте, це далеко не нове явище. Ще з радянських часів в українців є звичка “вирішувати питання” та проблеми через друзів, знайомих, родичів. Коли вмикається такий механізм на державній службі – це корупція. Про це у своїй колонці для Цензор Реформ розповіла наша експерт Гюнель Бабакішієва.

Ситуація, коли чиновник має приватний інтерес при виконанні своїх службових обов’язків, часто може призводити до прийняття неправомірного рішення або вчинення неправомірних дій. Однак, не завжди самі чиновники розуміють, що ж є конфліктом інтересів і як не бути корупціонером.

Досліджуючи питання конфлікту інтересів, команда Центру Ейдос виокремила 5 найбільш типових порушень, які допускаються держслужбовцями, і підготувала рекомендації, як уникнути таких помилок.

Ситуація 1

Чиновник є членом конкурсної комісії в державному органі, а близька йому особа бере участь у конкурсі на заміщення вакантної посади у цей орган.

Рекомендація

Службова особа має право оголосити про конфлікт інтересів та утриматися від голосування за близьку особу.

Ситуація 2

Чиновник бере участь у прийнятті рішення про закупівлю державним органом товарів чи послуг, а виконавець – підприємство, працівником/власником якої є близька до чиновника особа або чиновник чи його родичі мають в цьому підприємстві приватний інтерес (частку в статутному капіталі, акції тощо).

Рекомендація

Чиновник має оголосити про конфлікт інтересів та відсторонитися від прийняття рішення.

Ситуація 3

Здійснення контрольно-перевіряючих функцій відносно юридичних осіб, працівниками/власниками яких є близькі особи. Наприклад, податківець має здійснити перевірку фірми своєї дружини.

Рекомендація

Податківець має повідомити керівництво про наявність конфлікту інтересів та передати ведення справ цієї фірми іншому інспектору.

Ситуація 4

Участь у здійсненні функцій державного управління чи контролю стосовно пов’язаної організації (в тому числі пов’язаної в минулому, до обіймання посади). Наприклад, чиновник, в минулому бухгалтер якогось заводу, пішов працювати до Державної аудиторської служби. А потім ДАУ ініціювало перевірку цього заводу.

Рекомендація

Чиновник має повідомити про конфлікт інтересів та не може брати участь у заходах з перевірки фінансової діяльності заводу.

Ситуація 5

Отримання нагород чи подарунків від осіб чи організацій, щодо яких посадовою особою здійснюються контрольні функції. Тут не мається на увазі великі подарунки, а тільки ті, що дозволені чинним законодавством (вартість яких не перевищує одну мінімальну заробітну плату).

Рекомендація

В умовах конфлікту інтересів навіть такі подарунки не можна приймати.

Звичайно, це – не вичерпний перелік типових ситуацій конфлікту інтересів в роботі чиновника. Однак, прецедентів притягнення до відповідальності сьогодні існує дуже мало. Новостворений орган Національне агентство із запобігання корупції має окремий напрям, покликаний регулювати конфлікт інтересів. Тому, можливо, уже найближчим часом поняття конфлікту інтересів стане зрозумілим для кожного чиновника. І буде максимально викорінене із життя державного чиновника як прояв корупції і псування репутації.

Показати кнопки
Сховати кнопки