Протягом усієї роботи НАЗК у суспільства постійно виникає питання чи ефективно працює цей орган, чим він насправді займається та що треба зробити, аби покращити показники його роботи. Саме для цього весною цього року було обрано Громадську раду при НАЗК, яка з одного боку слугує моніторингом та консультантом для працівників Агенства, а з іншого зобовязана щомісячно інформувати суспільство про її роботу. Саме тому як голова Громадської ради вважаю правильним започаткувати регулярні щомісячні звіти про роботу НАЗК.

Якщо подивитися на голу статистику, то за червень місяць у Агентстві встигли провести 6 засідань із 7 запланованих. Прийняти 43 рішення із 89 запитань, а також прийняти три рішення про початок повної перевірки декларацій держслужбовців, а ще одне – про відмову від такої перевірки.

Серед основних питань, які встигли розглянути у НАЗК були:

– Затвердження антикорупційних програм органів державної влади на 2017 рік

– Про винесення припису про порушення законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

– Про продовження проведення повних перевірок декларацій

– Про направлення до суду адміністративних протоколів про адміністративні правопорушення

Проте, деякі із цих питань, не дивлячись на те, що у Агентстві і бути прийняті по ним рішення, можуть залишитися не виконаними. Зокрема, антикорупційні програми органів влади розраховані на рік. Прийняття їх посеред року може призвести до того, що чиновники просто не встигнуть імплементувати у повному обсязі деякі пункти цих програм.

До позитивних зрушень у роботі Національного агентства з питань запобігання корупції належать рішення щодо:

1) початку публічної незалежної перевірки реєстрів за участі представників громадськості. (Члени Громадської ради протягом декількох засідань вимагали проведення такої перевірки і можна сказати що це рішення було ухвалено під тиском громадськості)

2) схвалення документу “Про затвердження Стратегії розвитку Національного агентства з питань запобігання корупції на 2017-2020 роки та планів її реалізації”

3) внесення змін до Роз?яснення щодо застосування окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” стосовно заходів фінансового контролю”

Втім, існує ряд вкрай важливих запитань по яким у НАЗК та і не досягли рішення минулого місяця. Зокрема, до таких можна віднести:

1) затвердження висновків про результати аналізу звітів політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

2) здійснення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

3) затвердження Методичних рекомендацій щодо організації роботи із повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами.

Тож сьогодні можна стверджувати, що, хоч і дуже повільно та під тиском громадськості, НАЗК працює та виконує свої функції. Звісно, важливо повсякчас слідкувати та направляти керівництво Агентства у їх діях, оскільки через відсутність досвіду у роботі подібного органу в Україні будь-хто не застрахований від помилки. Липневий звіт за роботу Агенства буде опублікований на початку серпня. Водночас щотижневий звіт за роботу агентства можна дивитись на сторінці Громадської ради у ФБ

Показати кнопки
Сховати кнопки