Прозорі публічні закупівлі – це один з найважливіших інструментів запобігання корупційних схем. Уже за рік застосування нового законодавства система публічних закупівель стала більш ефективним механізмом. Однак цей процес має багато етапів та потребує уваги до всіх деталей. Щоб все це стало для вас легшим та зрозумілішим, Центр «Ейдос» підготував підбірку книг на тему публічних закупівель.

Посібник з закупівель (Руководство по закупкам),
Густаво Піга, Джанкарло Спаньоло, Нікола Дімітрі

Цей посібник підготували провідні світові експерти в сфері закупок. Там ви можете прочитати про сучасні економічні механізми, побудову закупівельних систем, методи боротьби зі змовою та корупцією в закупівлях. Також автори детально описали, як оцінити пропозиції постачальників та які є механізми ціноутворення.

Практичні рекомендації, подані в цьому посібнику, стануть в нагоді держслужбовцям, менеджерам, економістам та юристам, які беруть участь в розробці механізмів державних або корпоративних закупок.

Управління закупівлями та поставками (Управление закупками и поставками),
Фрейзер Джонсон, Майкл Ліндерс , Харольд Фірон , Анна Флінн

Ця книга є одним з лідерів навчальної літератури з питань закупівель та поставок. Автори спробували охопити весь процес закупівель і пов’язані з ним сфери – маркетинг, фінанси, транспорт та інше. В цій книзі ви зможете знайти більше 50-ти різних кейсів у сфері закупівель і поставок.  Також там описані різні стратегії управління закупівлями та поставками, типи закупівель та механізми ціноутворення.

Настанови з питань публічних закупівель,
проект ЄС “Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС”

Наступним корисним джерелом є збірка настанов з питань публічних закупівель, підготовлена  проектом ЄС “Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС”. В цьому збірнику просто і зрозуміло описані рекомендації щодо різних аспектів процесу державних закупівель. Зокрема, настанови щодо участі в закупівлях, тендерної документації, оцінювання тендерних пропозицій, оскарження закупівель та навіть щодо переходу на «зелені» закупівлі.

Дані рекомендації призначені для користування представниками закупівельних організацій і бізнесу. Збірник є у відкритому доступі, переглянути його ви можете за посиланням.

Коментарі до законодавства України про публічні закупівлі, 
Олександр Шатковський та Сергій Яременко

Звичайно, найбільш точну інформацію щодо публічних закупівель ви знайдете у відповідних нормативно-правових актах. Проте інколи складно повністю зрозуміти формулювання тієї чи іншої норми. На допомогу вам прийдуть «Коментарі до законодавства України про публічні закупівлі» Олександра Шатковського та Сергія Яременка. Посібник містить докладні практичні коментарі до основних положень Закону «Про публічні закупівлі» та ключових підзаконних актів.  

Всі коментарі та роз’яснення, ґрунтуються на ретельному аналізі експертів та враховують інформацію, отриману в ході співпраці з представниками Департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку, Державної казначейської служби України, Державної аудиторської служби України, Антимонопольного комітету України, державного підприємства «ПРОЗОРРО» та окремими замовниками і учасниками процедур закупівель. Завантажити посібник ви можете за посиланням.

Вплив Prozorro 2017,
Київська Школа Економіки

Ще один цікавий та корисний посібник підготувала Київська Школа Економіки.  Автори висвітлили основи закупівельної методології в цілому та безпосередньо в Україні та надали економічну оцінку результатів реформи. В посібнику пояснюється, який ефект мають відкриті дані та чому варто використовувати електронну систему закупівель. Також ви зможете детально ознайомитись з можливостями та архітектурою системи ProZorro.

Посібник може бути корисним для безпосередніх учасників закупівельного процесу, для організацій, що здійснюють моніторинг публічних закупівель, для представників медіа та для всіх тих, хто цікавиться тематикою публічних закупівель і бажає дізнатися більше про вплив реформи на економічну та соціальну ситуацію в Україні. Тримайте посилання на цей посібник.

Приємного всім прочитання та прозорих закупівель!

Ольга Зеленяк, експерт з державних закупівель Центру «Ейдос»

Показати кнопки
Сховати кнопки