Зловживання службовим становищем та непрозорі торги у 2016 році в Авдіївці привернули увагу місцевих активістів, які провели антикорупційні розслідування, визначив багаточисельні порушення законодавства у різних сферах та розпорядниках бюджетних коштів. У лютому 2017 року Благодійний фонд соціальних реформ та підтримки «Надія» за допомогою та сприянням « Ейдос: Центр політичних студій та аналітики» визначили план робіт, та обрали однією з перших сферу комунального господарства як ціль до змін ситуації описаної в статті Корупційна Авдіївка. Результи не змусили довго чекати, в цьому ж місяці почали відбуватись значні перетворення економічної та політичної ситуації в місті. Згадані в розслідуваннях компанії ТОВ «ТАССТРОЙ» /Youcontrol та ТОВ «СТ Інжиніринг груп» /Youcontrol активно почали позбуватися конфліктів інтересів  та приводити свої документ та дані у публічних реєстрах до відповідності законодавства. Військово цивільна адміністрація міста Авдіївка опублікувала розпорядження № 223 від 07.04.2017 Про визначення відповідальних осіб з питань запобігання і виявлення корупції.

Починаючи з березня КП “Служба єдиного замовника” Авдіївської міської ради /Youcontrol почали буквально виконувати вимоги законодавства та у точній відповідності, дискваліфікуючи згадані компанії по різним іноді досить формальним причинам доводивши що конфлікти інтересів вже не актуальні. Більше двох місяців торги по ремонту дахів багатоповерхових будинків відмінялись та оголошувались знову і знову по багато разів, поки не почали з’являтись якісні пропозиції учасників у точній відповідності із законодавством. На цей період інтересу до міста не місцеві компанії зовсім не проявляли, не зважаючи на привабливі суми.

1

Наприклад в березні-квітні оголошено 55 процедур допорогових закупівель КП СЕЗ по будівельним роботам, на загальну суму 15,24 мільйона гривень. З яких лише 9 процедур були завершені вже в травні на загальну суму 2,88 мільйона гривень. Інтерес проявили лише три компанії.

2

 12 травня суддя Л.В.Пирогова Селидівського міського суду  Донецької області Ухвалила рішення 1-кп/242/449/17 по звільненню від кримінальної відповідальності восьми осіб тендерного комітету обвинувачених у вчинені злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, в зв’язку із передачею на поруки трудовому колективу КП “Служба єдиного замовника” Авдіївської міської ради відповідно ст.47 КК України. За ухвалою Суду речові докази оригінали документів, які були вилучено у КП «СЄЗ» Авдіївської міської ради, які стосуються проведення державної закупівлі послуг зберігати при матеріалах кримінального провадження.
Рішенням суду встановлено що тендерна комісія вимагала наявності ліцензії, та допускала до виконання компанії без ліцензії, але ж вона потрібна тільки при виконанні робіт від 4 класу складності, в будинках де одночасно знаходяться від 300 осіб або періодично від 500 осіб. Судовим рішенням провина компаній виконавців ТОВ «ТАССТРОЙ» та ТОВ «СТ Інжиніринг груп» не доведена.
На даний час ліцензії компаній на будівництво присутні в державному реєстрі
3
Вважаємо рішення судді обґрунтованим, поставлені цілі антикорупційної діяльності відповідно піднятої теми проблематики міста повністю досягнуті:
  1. особи що припустили корупційні порушення мали реальний ризик притягнення до кримінальної відповідальності, але тепер бажаючих приймати участь в тендерному комітету за таких ризиків важко знайти;
  2. місцеві компанії учасники та замовник прийняли низку змін в своїх структурах аби не порушувати законодавство, та не мати конфліктів інтересів, факти дискваліфікації учасників в березні-квітні доводять позбавлення конфлікту інтересів та дотримання законодавства, результат якісні пропозиції учасників та обґрунтовані рішення тендерного комітету;
  3. в місті прийняті регуляторні політики та  розпорядження із запобігання та проявів корупції, визначено відповідальних осіб
     Авдіївка це прифронтове місто з дещо ускладненою логістикою та ринком трудових ресурсів, окрім того наявні ризики щоденних обстрілів які особливо небезпечні на дахах будинків де виконуються роботи, з яких можливо бачити будинки окупованих міст.
На відео один звичайний день із життя міста, на якому видно обстріли на фоні відремонтованих будинків.
https://www.youtube.com/watch?v=BuWIKAq_LDA
Не менш важливий факт це створення робочих місць та сплата податків у місцевий бюджет, як нижче наведено компанії не мають податкового боргу та значні суми залишаються у місті.
4 5
 Тому ми жителі Авдіївки повинні бути вдячні за участь місцевих у оперативному відновлені свого міста в таких умовах, але ми за чесну конкуренцію та прозорі правила гри, кожен бажаючий повинен мати шанс приймати участь та допомагати один одному у загальній справі відновлення міста.
Показати кнопки
Сховати кнопки