Місцевий регіонал натендерив до 30 мільйонів гривень на Дніпропетровщині. А в протоколах щасливих торгів “забули” вписати, яку ціну пропонували невдахи-конкуренти. І всюди тендер регіоналу програвали одні й ті ж фірми, а керувала торгами одна і та ж особа.

Це показав моніторинг Центру Політичних Студій та Аналітики.

18 липня ПАТ “Криворіжжитлобуд” виграло закупівлю на реконструкцію каналізації у П’ятихатках за 10 мільйонів гривень, оголошену Дніпропетровською ОДА. За Єдиним державним реєстром, керівником «Криворіжжитлобуду» є депутат Криворізької райради від Партії регіонів Віктор Геночкин.

Єдиним конкурентом за реконструкцію каналізації П’ятихаток у фірми Геночкина було ТОВ «Донпромпроект». Обидві фірми зареєстровані у Кривому Розі.

Переглянувши решту закупівель ПАТ “Криворіжжитлобуд” за 2012-2013 роки, ми з’ясували, що незаповнені протоколи не були одиничним випадком. Протягом останніх двох років це траплялося, за нашими підрахунками, тричі. В усіх трьох випадках головою комітету з конкурсних торгів був заступник начальника управління ЖКГ Дніпропетровської ОДА – Коломоєць Андрій Вікторович.

За пустими протоколами регіонал виграв закупівлю на водопостачання для села Петрове за 10 мільйонів 835 тис. грн. у травні 2013 року. Його партнером-невдахою був «Донпромпроект». Тендер на водопідведення до с.Новоселівки за більше 8 мільйонів гривень фірма Геночкина розіграла у березні 2012 року з ТОВ «Ремтекс». Отже, друга спільна ознака тендерів із пустими протоколами – Геночкин вигравав їх у пов’язаних фірм «Ремтекс» і «Донпромпроект».

Як повідомляють «Наші гроші», фірму «Донпромпроект» зі статутним капіталом 1 тис грн. заснував Марко Попов, також відомий як співвласник фірми «Ремтекс» – разом із депутатом Криворізької райради Юрієм Вінклером (Партія регіонів) та Інною Рожковою.

Ми зателефонували у Дніпропетровську ОДА і запитали, чому в протоколах деяких закупівель управління ЖКГ не вказані ціни, які пропонувалися учасниками.

«Так їх і не треба вказувати…», – сказав Станіслав Сігіда. Звучить абсурдно, адже як тоді переконатися, що торги відбулися чесно. Ми пояснили чиновнику, що це не так.

Пан Сігіда повідомив, що займався закупівлями 2013 року – для П’ятихаток і села Петрове. Він люб’язно продиктував нам ціни, які не вказав у протоколах. Отже, у П’ятихатках регіонал переміг із невеликою перевагою – різниця в цінах була 31 тис. гривень, а в селі Петрове – запропонував на 105 тис. грн. менше за конкурента.

Згодом перевіримо, чи оновлять інформацію у «Віснику державних закупівель», а також чи стали уважнішими організатори торгів, де беруть участь фірми криворізьких регіоналів.

 

 

Показати кнопки
Сховати кнопки