Протягом шести місяців активісти центру Ейдос проводили аналіз діяльності та фінансових звітів політичних партій. Цією статтею започатковуємо цикл публікацій про феномен українського політикуму і розпочнемо з лідера перегонів останніх парламентських виборів – партії “Народний фронт”.

Партія, яка переживає не найкращі свої часи отримала з бюджету України більше 50 мільйонів гривень і жодної копійки від виборців. Тим самим до рук партійних функціонерів потрапила чудова можливість і ресурси покращити свої позиції на політичному ландшафті. Та чи скористаються вони цією можливістю?

Партія Народний Фронт набрала найбільшу кількість голосів на минулих парламентських виборах і, відповідно до Закону України про протидію політичній корупції, це дало їй право отримати з держбюджету кругленьку суму на свою статутну діяльність в 2016 році.

Варто зазначити, що сам термін – “статутна діяльність” в згаданому Законі не визначено та не обмежено. І щодо цього точиться неабияка дискусія. Справа в тому, що кошти партіям перерахували з бюджету з трактуванням на поточні видатки, а не на статутну діяльність партії, як вказано в законі, таким чином, значно обмеживши партії у своїй діяльності.

Чи трансформується політика партії, коли її керівники усвідомлять, що їх спонсорами будуть не представники великого бізнесу, а рядові українці? Саме в цьому питанні розбирались аналітики Центру Ейдос.

2014 рік

Якщо звернутись до позачергових виборів народних депутатів України, що відбулись 26 жовтня 2014 року, то, відповідно до офіційних звітних документів, які партія передала колегам з ОПОРИ, на передвиборчу агітацію було витрачено 93,6 млн. грн. При чому, 11 осіб внесли кошти із власної кишені загальною сумою 1,3 млн. грн., а 92,3 млн. грн. невідомо яким чином з’явились на рахунках партії.

12

Походження передвиборчого бюджету 2014 – до цього часу не оприлюднені. І якщо Закон не зобов’язує цього робити, то з точки зору європейських стандартів, які декларує у своїй програмі Народний фронт, було б показовим кроком відкрити реальних спонсорів. Все ж, цих коштів вистачило для перемоги партії.

2015 рік.

В 2015 році Народний фронт подав податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, відповідно до якого партія за цілий рік витратила 210 тис. грн. Це в 238 разів менше, ніж партія отримала від держави в 2016-му. Але в тому ж році і відбулось найбільше падіння рейтингу. Можна сміливо заявляти, що партійні функціонери не займались її розвитком, адже до цього часу не зареєстровано жодного регіонального осередку партії як юридичної особи. Можна припустити, що всі сили були направлені, виключно, на роботу в законодавчому та виконавчих органах влади.

3

І вже в 2016 році всі партії в Україні зобов’язані подавати звіти про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру. Тобто, це певного роду електронні декларації для партій.

Народний фронт, оприлюднивши свою фінансову діяльність за І квартал 2016 року, на своїх рахунках задекларував 5,3 млн. грн., а також безкоштовну оренду автомобіля Мерседес Віто.

Прибутків та внесків в перших 9 місяців 2016 року партія не мала взагалі.

Але, оскільки в І кварталі і видатків не було, то в ІІ-му – партія орендувала офіс на Кловському Узвозі 7-а, площею 375 кв. м. в сестри народного депутата, члена депутатської групи “партія “Відродження” Антона Яценка – Дар’ї Яценко.

Але, не зважаючи на те, що партія орендує офіс майже на 400 кв. м., жодного працівника секретаріату у звіті не відображено. За словами самих партійців – в  офісі працюють люди на волонтерських засадах.

Отже, для розбудови партії та приведення її до певних стандартів, ці кошти є вкрай необхідними, але виникає багато запитань: Чи буде партія розбудовувати свої регіональні осередки? Яким чином партія оформить відносини з працівниками секретаріату? Як буде організована система збору партійних внесків? та багато інших.

Відповіді на ці питання ми отримаємо вже в лютому 2017 року, коли партія надасть звіт  за IV квартал і буде прослідковуватись динаміка змін протягом року.

 

Матеріал підготовлено аналітиками Центру “Ейдос” в рамках проекту: Моніторинг фінансування політичних сил – основа доброчесності української політикиза підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.Фонд не несе відповідальності за зміст матеріалу.Інформація в матеріалі здобута за допомогою сервісу https://youcontrol.com.ua/

Показати кнопки
Сховати кнопки