Листопад 2018 року став багатим на активні події для юних агентів змін та всієї команди: 9 безперервних днів навчання, 9 нових тренерів, 2 школи в Києві для 50 учасників із 17 областей України.

3-4 листопада нова команда регіональних тренерів пройшла насичене навчання, під час якого тренери детальніше ознайомилися зі структурою та філософією проекту, дізналися про вікові особливості підлітків, опрацювали кейси по роботі з ними та презентували власні бачення майбунього своєї громади. Поєднання авторської методики школи, напрацювань команди та досвіду регіональних тренерів є важливим чинником подальшого розвитку проекту, оскільки програма тренінгів постійно розвивається та удосконалюється з врахуванням освітніх інновацій та потреб учасників.

 

Вже з понеділка, 5 листопада, розпочала свою агентську місію перша група підлітків з різних куточків України (Львівська, Вінницька, Миколаївська, Полтавська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Волинська області). Перший етап – “Цінності у світі можливостей” – присвячений дослідженню себе та власного потенціалу, переосмислення стереотипів та усвідомлення глибинних мрій.

Так, на занятті із арт-терапії “Пошук моєї мрії”, авторської вправи Катерини Клюзко, всі учасники разом мріяли, дивилися у майбутнє та обмінювалися візіями. А під час виконання вправи «Моє місце у світі» дізнавалися про те, де вони зараз, як їх бачать інші та що з цим робити.

Лекція від Ольги Будник, виконавчого директора Центру «Ейдос», про відповідальне лідерство надала поживу для роздумів: для багатьох учасників відбулося переосмилення ролі лідера у світі можливостей.

Після того, як учасники сформулювали особисті прагнення, настав час для теоретичного та практичного матеріалу щодо основ проектного менеджменту. Тренер Сергій Корнилюк просто і доступно розповів про базові елементи проекту та його етапи. Через командну роботу та розвиток концепцій проектів шукали відповіді на наступні питання: що є важливим особисто для тебе? Що ти знаєш про місце, в якому живеш? Що хочеться змінити? Що в твоїх силах? Після проходження 1-го етапу учасники отримали домашнє завдання: написати концепцію власного проекту.

Друга група учасників у Києві пройшла аналогічний шлях навчання 8-11 листопада 2018 року. Попереду в грудні – ще три школи, які вперше відбудуться у Полтаві, Вінниці та Львові. Тож побажаємо регіональним тренерам вдалого старту, новим учасникам – натхнення розвиватися, а команді – сил та енергії втілювати мрії в життя.

Проект«Агенти змін. Діти» – повна назва  «Підлітки змінюють громади в Україні через громадянську освіту» – вступив у активну фазу реалізації. Масштабний проект з популяризації неформальної громадянської освіти в Україні розпочався 1 квітня 2018 року за фінансової підтримки Фонду Демократії ООН (UNDEF). Виник на основі Школи з громадянської та волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін» НЦ “Малої академії наук України”, заснованої в 2015 році Катериною Клюзко та затвердженої МОН. Тепер Центр «Ейдос» став платформою для масштабування проекту спільно з партнерами: НЦ «Мала академія наук України», Благодійний фонд «Агенти змін», Молодіжна ініціатива «Серце в долоньках». Основними завданнями даного проекту є розширення мережі тренерів та учасників вже відомої Школи «Агенти змін», масштабування проведення школи в рамках України та обмін міжнародним досвідом. 

Ірина Колотило,

координатор проекту «Підлітки змінюють громади в Україні через громадянську освіту»

 

Показати кнопки
Сховати кнопки