14 березня о 13:00 в Українському кризовому медіацентрі ключові експерти з реформ в Україні представили спільний План дій для подолання урядово-парламентської кризи. План дій є спільним напрацюванням експертів Реанімаційного пакету реформ, Центру політичних студій та аналітики, МБФ “Відродження”, Центру економічних стратегій та Центру політико-правових реформ та інші.

“Ми, експерти Реанімаційного Пакету Реформ та наші колеги зі стратегічних дорадчих груп, які разом з представниками влади та міжнародними партнерами беремо постійну  участь у розробці, сприянні та контролю якості впровадження ключових системних реформ, у черговий раз відзначаємо непослідовність та непрозорість дій провідних політиків та керівників країни, спрямованих на подолання урядово-парламентської кризи. З неофіційних джерел лунають різні прізвища кандидатур на посади в уряді та пропозиції різних підходів до формування Кабінету міністрів України. Однак жодна з пропозицій наразі не виноситься лідерами держави в публічний простір. Обрана тактика кулуарного пошуку шляхів розв’язання кризи, що продовжує практику закритості прийняття державних рішень, свідчить, що влада так і не навчилася розмовляти з суспільством відкрито” – йдеться у преамбулі до Плану.

Під час презентації голова Центру Віктор Таран презентував пропозиції у сфері бюджетної політики.“Важливо завершити реформування підходів до формування державного та місцевих бюджетів, повноцінно запустивши програмно-цільовий метод та започаткувати принцип «гроші ідуть за людиною та послугою, а не за будівлею», – заявив Таран. –  Разом із цим слід доопрацювати методики моніторингу та оцінювання виконання бюджетних та державно-цільових програм, зробивши акцент на досягненні завдань цих програм по суті, а не формально. З цією метою Уряд та парламент мають впровадити програму «бюджет з першої гривні» Необхідно підвищити ефективність витрачання бюджетних коштів, і у 2016 році провести верифікацію соціальних видатків, зокрема у Пенсійному фонді України та фондах соціального страхування.”

За його словами, депутати мають у найкоротші строки завершити реформування державних органів фінансового контролю, запустивши повноцінну роботу Рахункової палати, обравши її керівництво. Водночас, Парламентові слід посилити вимоги щодо відповідальності за невиконання Закону «Про відкритість використання публічних коштів», запровадити середньострокове бюджетне планування через зміни до Бюджетного кодексу, а також з метою реалізації Стратегії розвитку державних банків ухвалити законопроект «Про реформування державних банків», який спрямований на ствердження міжнародних стандартів корпоративного управління державних банків та забезпечення їхньої незалежності від політичного впливу.

Щоб ознайомитися з усіма пропозиціями, скачайте повний текст програми.

Показати кнопки
Сховати кнопки