Цього тижня у нас з’явився шанс повернути собі право на безвізовий режим із ЄС і вже цього року почати їздити в Європу без перешкод. Однак, лише у тому випадку, якщо за найближчі два дні виконаємо останні вимоги Європейського Союзу: приймемо закон про електронні декларації та довиберемо членів НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції). Про це на своєму блозі в Новое Время розповів голова ЦПСА Віктор Таран.

У суботу президент України ветував скандальний законопроект  про електронне декларування, який було прийнято з голосу і без попередніх консультацій. Порошенко запропонував свій варіант закону. Варіант, який розробляла Адміністрація президента спільно із громадськістю. Так, він гірший за першу його редакцію 2014 року, але він кращий за редакцію Вадима Денисенка. Ціна цього компромісу – безвізовий режим із ЄС уже цього року.

Тепер у нас лишається лише два дні на те, щоб виконати дві основні вимоги Європейського Союзу. У четвер Петро Порошенко летить на зустріч із Жан-Клодом Юнкером та Йогансенном Ханом, з якими обговорить ці два кроки і буде просити про повернення нас до єдиного пакету із Грузією. Тож зараз ми не можемо втрачати ані години, ані хвилини на цьому шляху. Не говорячи вже про тижні чи місяці.

Однак з боку народних депутатів іде шалений спротив. Звісно, більшість із них не хоче показувати, скільки грошей вони накрали із державного бюджету, інші ж просто не розуміють, що, якщо ми втратимо іще бодай тиждень, нам майже нереально буде наздогнати Грузію цього року. Тому у нас нема часу на довготривале вдосконалення та регламентоване обговорення нового законопроекту.

Щодо самих правок президента, то головною серед них є повернення кримінальної відповідальності за неправдиві відомості у електронних деклараціях. І хоча сума невідповідності (у новому законі вона складає 250 мінімальних заробітних плат, тобто більше 300 тис. грн.) значно вища за ту, яка були передбачена у першому варіанті законопроекту, все ж, важливо, що ті, хто захоче щось приховати, можуть бути або ув’язнені, або долучені до громадських робіт. Але у будь-якому випадку їхня судимість лишається непогашеною.

Звісно, цей законопроект має ряд недоліків. Наприклад, суми, за які настає кримінальне, адміністративне чи дисциплінарне покарання суттєво підвищені, порівняно із першою редакцією. А декларувати коштовності та інші дороговартісні речі тепер і взагалі не варто, якщо загальна їх ціна не перевищує 100 мінімальних зарплат. Також, за новою редакцією, вказувати контрагента (у кого купив) необхідно лише за вимогою НАЗК.

Але варто зауважити, що цей останній варіант законопроекту уже є погодженим із європейцями, про що свідчать відповідні документи.

Звичайно, такий текст закону не є ідеальним і завжди хочеться більше і краще, але, якщо випадає шанс, необхідно хапатися за нього. Адже саме завдяки цьому компромісу уже цього року з’явиться можливість запустити електронне декларування паралельно із запуском роботи НАЗК.

Якщо законопроект не буде проголосований цього тижня, а Україна знов віддалиться від безвізового режиму, то за це нестимуть особисту політичну відповідальність голова Верховної Ради Володимир Гройсман та всі без виключення народні депутати. А особливо голови так званих проєвропейських фракцій – Юрій Луценко, Максим Бурбак, Олег Березюк, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко. Це ті люди, які стояли на Майдані, проголошуючи зі сцени про своє бажання наблизити Україну до Європи. А зараз, отримавши владу, не виконують обіцянок.

Показати кнопки
Сховати кнопки