Рух ЧЕСНО проаналізував корупційний потенціал комітетів Верховної Ради України, виходячи із бізнес-інтересів голів комітетів та їх родин.
6 керівників парламентських комітетів потенційно можуть зловживати своєю посадою через конфлікт їхніх публічних та бізнес-інтересів. Зокрема, такий ризик є вірогідним для голів комітетів з питань промислової та інвестиційної політики; бюджету; податкової та митної політики; транспорту і зв’язку; охорони здоров’я; екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Результати дослідження свідчать, що загалом 17 голів комітетів з 29-ти так чи інакше причетні до бізнесу: 6 безпосередньо і 11 – опосередковано. Причетність решти 12 голів комітетів до бізнесу встановити не вдалося.

– Партія регіонів: 11 з 13 голів комітетів – причетні до бізнесу, з них – тільки 3 відкрито.

– ВО «Батьківщина»: 3 з 9 голів комітетів – причетні до бізнесу, з них – 1 відкрито.

– Партія «УДАРУ Віталія Кличка»: 2 з 3 голів комітетів – фактично є бізнесменами і займаються бізнесом відкрито.

– КПУ: у 2 голів комітетів причетності до бізнесу не виявлено.

– ВО «Свобода»: єдиний голова комітету причетна до бізнесу: до одного – безпосередньо, до іншого – опосередковано.

– Позафракційний Володимир Литвин (член «Народної партії») формально до бізнесу непричетний.

Ці цифри вкотре наводять на думку, що бізнес і парламент сьогодні неподільні. Оцінка лише голів комітетів ВРУ показала, що більшість з них – бізнесмени, третина з яких із високою вірогідністю можуть мати конфлікт між своїми службовими повноваженнями і особистими комерційними інтересами. Враховуючи, що для оцінки бралася лише інформація з офіційних державних джерел та авторитетних ЗМІ, можна сказати, що нардепи навіть особливо не приховують свій зв’язок з бізнесом. Очевидно, вони не відчувають небезпеки санкцій з боку правоохоронних органів, та, ймовірно, усвідомлюють недоліки законодавства з цього питання.

За оцінкою Руху, генератором конфлікту інтересів є провладна партія, адже найбільше причетних до бізнесу депутатів серед очільників комітетів є представниками саме фракції Партії регіонів, а серед голів комітетів, які можуть мати конфлікт інтересів, більш ніж 80% – регіонали.

Найбільше конфліктів інтересів, як це не дивно, зосереджено в комітетах економічної спрямованості, чиї керівники в багатьох випадках є одночасно представниками і влади, і бізнесу, для якого влада має бути арбітром. Наявність лоббі представників великого капіталу, безумовно, створює передумови для подальшої концентрації активів у невеликої групи осіб та створення для них конкурентних переваг по відношенню до малого та середнього бізнесу.

Природокористування, транспортна інфраструктура, із зрозумілих причин, також є «популярними сферами»: природних ресурсів у нас ще багато, а доріг мало – перше можна продати, а друге – постійно ремонтувати наближеними до себе фірмами. Закупівля медичного обладнання, як виявилось, також дає простір для лобіювання.

Ахметова» Воропаєв здобув не дарма, адже він має значний стаж роботи у бізнес-структурах відомого бізнесмена. За інформацією «Економічної правди» та інших видань, після завершення роботи в СБУ у 1996 році, Юрій Воропаєв працював у кількох бізнес-структурах Рината Ахметова: Першому українському міжнародному банку (ПУМБ) та Систем Кепітал Менеджмент (СКМ). У 2005 році пан Воропаєв заснував власну юридичну фірму«Воропаєв та партнери», яку, через рік (після того, як Юрій Миколайович був обраний народним депутатом України) очолила його дружина – Наталія Воропаєва. Родинний бізнес Воропаєвих супроводжує «діяльність холдингових компаній» та здійснює «консультування з питань комерційної діяльності й керування». З річних звітів компанії ДТЕК та банку ПУМБ за 2011 рік стає зрозумілим, що співпраця «Воропаєв і партнери» та Ахметова продовжується, адже представники юридичної фірми Ірина Мих та Сергій Курилко входять до Наглядових рад цих підприємств. Крім того, як повідомляв «Лівий берег», у травні минулого року безпосередньо під час пленарного засідання Юрій Воропаєв вивчав документи, що підготувала фірма «Воропаєв і партнери» для дружини Рината Ахметова – Лілії Ахметової. Все це дає підстави припустити, що пан Воропаєв зберігає тісні особисті та бізнес-зв’язки з Ринатом Ахметовим.

Зважаючи на те, що до предмету відання комітету, що очолює Юрій Воропаєв, відносяться питання, пов’язані з регулюванням розвитку окремих галузей виробництва та надання певним регіонам України статусу спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку, у майбутньому не виключена ситуація, що Юрій Воропаєв вирішить на законодавчому рівні підтримати саме ту галузь виробництва або регіон, що знаходяться у сфері інтересів найбагатшої людини країни.

Гєллєр Євгеній Борисович. Партія регіонів. Комітет з питань бюджету

Близько 7 років (з 1997 по 2004 рік) Євгеній Гєллєр працював комерційним директором ЗАТ «Укрсплав», що займається виробництвом алюмінію, сталі, феросплавів, міді, добуває природній газ надає допоміжні послуги у цій сфері, тощо. У 2004 році ця фірма фігурувала водній зі справ, яку розслідувала Служба безпеки України, щодо оформлення фіктивного експорту та відшкодування 345,5 млн грн. ПДВ з державного бюджету. До речі, про результати розслідування цієї справи інформація відсутня. У 2010 році ЗАТ «Укрсплав» начебто був штучно збанкротований Євгенієм Гєллєром задля ухилення від сплати кредиторської заборгованості компанії у розмірі 326 млн. грн. За даними «Ділової столиці», новим власником активів стало ТОВ «Торгово-промислова корпорація «Укрсплав», що близьке до Євгенія Гєллєра та його бізнес-партнера Спартака Кокотюхи.

Паралельно із веденням бізнесу, у 2009 році пан Гєллер став президентом футбольного клубу «Зоря». Про те, що Євгеній Борисович ймовірно зберігає зв’язок з ТОВ «ТПК «Укрсплав», свідчить той факт, що, за інформацією «Ділової Луганщини», у листопаді 2011 року це підприємство виграло тендер на капітальний ремонт футбольного поля ФК «Зоря» (на загальну суму 7,6 млн.грн.) та тендер на проведення будівельно-монтажних робіт по обладнанню електричної кабельної системи підігріву газону футбольного ФК «Зоря» (на суму 1,9 млн.грн.). Загалом, на луганський футбольний клуб, президентом якого є пан Гєллєр, з державного бюджету було виділено 9,5 млн.грн., і ці кошти отримала, знову ж таки, наближена до Євгенія Гєллєра компанія.

Нагадаємо, що парламентський комітет, який очолює Євгеній Гєллєр, займається, зокрема, питаннями Державного бюджету. Враховуючи широкий спектр діяльності близького до Гєллєра товариства «ТПК «Укрсплав», бізнес-інтереси депутата можуть так чи інакше перетинатися з його повноваженнями – отже, може виникнути загроза для ефективного використання бюджетних коштів України.

Хомутиннік Віталій Юрійович. Партія регіонів. Комітет з питань податкової та митної політики

За інформацією видання «Власть денег», Віталій Хомутиннік та його родина нібито мають бізнес-активи у сферах страхування (ПАТ «Страхова компанія «Брокбізнес»), інвестицій (КІФ «Брокбізнесінвест»), операцій на фінансовому ринку (ТОВ «Українська інвестиційна компанія»), ЗМІ (радіо «Шарманка», «Шансон»), машинобудування (ВАТ «Лебединський завод станочних вузлів», ВАТ «Нафтопроммаш», ПАТ «Свеський насосний завод»), торгівлі енергоносіями (ЗАТ «Укрспецпоставка»), будівництва (ТОВ «Фламабельбуд», «Кийреалбуд», «Пекторбуд»), лісництва (ТОВ «Зубр»), торгівлі м’ясом та м’ясними продуктами (ТОВ «Інтеропт-Преміум»), виробництва гумотехнічних виробів, амортизаторів, клею (ТОВ «Сумський завод гумотехнічних виробів»). Крім того, за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України,рідний брат Віталія Хомутинніка – Юрій Хомутиннік – очолює Наглядову раду ПАТ «ЗН КІФ «Каскад-Інвест», через яке, свідчить за інформацією «Forbes», сім’я Віталія Хомутинніка співволодіє третім за величиною хлібним холдингом України – ТОВ «Полтава-Хліб».

Комітет з питань податкової та митної політики, що наразі очолює Віталій Юрійович, опікується питаннями оподаткування та податкових пільг, що впливають на формування дохідної частини Державного бюджету України. Тож можна зробити закономірне припущення про конфлікт бізнес-інтересів та посадових повноважень пана Хомутинніка, який має безліч можливостей для неформального впливу на податкові органи задля отримання конкурентних переваг для власного бізнесу.

Колесніков Борис Вікторович. Партія регіонів. Комітет з питань транспорту і зв’язку

Наскільки відомо, Борис Колесніков не має активів у галузях, пов’язаних із транспортом, проте у січні 2011 року «Українська правда» провела журналістське розслідування, та встановила, що у діяльності пана Колеснікова на посаді Міністра інфраструктури України (яка давала йому керівні повноваження щодо Національного агентства з підготовки до Євро-2012) начебто існував конфлікт державних та приватних комерційних інтересів. Зокрема, йдеться про компанію

«АК Інжиніринг», якій підконтрольне Колеснікову Нацагентство надало підряд на будівництво «НСК «Олімпійський» поза тендерними процедурами. За даними журналістів, «фірма “АК Інжиніринг” виступає засновником ТОВ “АК Інжиніринг-Донбас”. Іншим акціонером на 50% у державному реєстрі станом на 22 листопада 2010 року значився громадянин Іван Юрійович Шакуров. В 1990-их роках Шакуров працював юристом Колективної торговельної фірми “Юг”, гендиректором якої був… віце-прем’єр з питань Євро-2012 Борис Колесніков.

З 1999 по 2005 рік Шакуров був заступником гендиректора ЗАТ “Фірма “Юг”, яка також належить Колеснікову.

Ще більш показовий той факт, що Шакуров значився гендиректором ЗАТ “УкрІнвест”. ЗАТ “УкрІнвест” – не просто одна з фірм в орбіті Колеснікова. ЗАТ “УкрІнвест” напряму заснував Борис Колесніков зі своєю дружиною Світланою. Про це свідчить звіт за 2008 рік, розміщений на сайті Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Сам Борис Колесніков звинувачення «Української правди» відкинув.

Враховуючи те, що до предмету відання очолюваного Борисом Колесніковим комітету відносяться питання, які вимагають виділення значних бюджетних коштів, бізнес-інтереси Бориса Колеснікова можуть перетинатися з його повноваженнями на посаді голови Комітету з питань транспорту та зв’язку.

Бахтеєва Тетяна Дмитрівна. Партія регіонів. Комітет з питань охорони здоров’я

«Дзеркало тижня» повідомляло, що до переліку компаній-лідерів за коштами, отриманими за угодами державних закупівель у 2012 році, входила група компаній, що підконтрольні особам, наближеним до Еміля Фісталя. Станом на 27 квітня 2012 року, ці компанії отримали підрядів на 179 млн. грн. Як свідчать ЗМІ (зокрема, видання «Обком»), Еміль Фісталь пов’язаний дружніми стосунками із Тетяною Бахтеєвою. За даними журналістів, в 2011 році група компаній Фісталя отримала за виграними тендерами більш ніж 50 млн. грн. При цьому, ТОВ «ВК «Діспомед» і ТОВ «Горал», що наближені до сім’ї Фісталей, не гребували тендерною «співпрацею» на двох. Так, наприклад, «Діспомед» отримав від Фонду соцстраху 1,56 млн. грн. за інвалідні візки, а його єдиним конкурентом був «Горал». Крім того, як повідомляли у 2011 році «Коментарі», комунальний заклад Київської облради «Київська обласна клінічна лікарня» за кошти місцевого бюджету придбав автомобіль швидкої медичної допомоги за 700 тис. гривень (вартість «Порше Кайєн») з тим самим «Горалом». На час проведення цих тендерів Тетяна Дмитрівна так само обіймала посаду голови комітету з питань охорони здоров’я.

Журналу «Фокус» пані Бахтеєва спростувала інформацію про лобіювання інтересів бізнесу синів Еміля Фісталя, однак знайомство з ними і тривалу дружбу з Емілем Фісталем підтвердила (оригінал статті на сайті «Фокусу» з невідомих причин недоступний).

Той факт, що фірми, близькі до давнього друга Тетяни Бахтеєвої, отримували сумнівні тендерні замовлення в медичній галузі на мільйони гривень, створює ризики для рівноправної участі та неупередженого оцінювання інших підприємств у майбутніх тендерах Комітету з питань охорони здоров’я.

Сех Ірина Ігорівна. ВО «Свобода». Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Як свідчить державний інформаційно-ресурсний центр http://irc.gov.ua, чоловік депутатки Ірини Сех – Андрій Юліанович Сех – очолює мале приватне товариство «Топаз», що зареєстроване у місті Броди Львівської області та займається оптовою торгівлею деревиною. Сама ж Ірина Ігорівна є засновником ПП «Агенція юридичного захисту» і прямого відношення до цієї сфери не має. Проте, у березні 2012 року політичні опоненти партії, яку представляє Ірина Сех,звинуватили її у «кришуванні» незаконної вирубки лісових масивів Львівщини з боку фірми її чоловіка. На той час Ірина Сех обіймала посаду голови екологічної комісії Львівської облради. Податкова інспекція ініціювала позапланову перевірку МПП «Топаз», а Ірина Сех, відкинувши будь-які звинувачення, заявила про політичне переслідування. Факт злочину з боку Андрія та Ірини Сех не був доведений, а ймовірність політичного переслідування представниці ВО «Свобода» не можливо виключити.

Водночас, предмет відання комітету, який очолює пані Сех, прямо перетинається зі сферою бізнес-інтересів її чоловіка, що дає змогу зробити припущення про можливе виникнення конфлікту між особистими інтересами та службовими повноваженнями Ірини Ігорівни.

Дослідження проведено в рамках кампанії Руху ЧЕСНО з оцінки доброчесності народних депутатів – «Фільтруй Владу!», у тому числі виходячи із права громадського контролю за виконанням законів у сфері запобігання та протидії корупції (що закріплене у ч.1 ст.18 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»). Наведені у матеріалі припущення про можливий конфлікт інтересів є оціночними судженнями Руху ЧЕСНО.

Детальні результати оцінки доброчесності парламентарів 7 скликання будуть представлені в оновленому ЧЕСНОметрі.

Ми також пропонуємо переглянути зведену таблицю причетності голів комітетів ВРУ до бізнесу:

Показати кнопки
Сховати кнопки